Vi lyttede til lydudviklerne og dannede os et billede via de professionelle i videobranchen.

ArkitekturSuperdrive

Da den nye Power Mac G4 kan udvides på så mange forskellige måder, har det aldrig været enklere at opføre et digitalt kraftværk, der passer som hånd i handske med dine professionelle behov.

Med fem pladser, fire diske, to optiske drev - og plads til op til 2 GB DDR SDRAM - er Power Mac G4 udviklet til omfattende udvidelser. Disse pladser gør dig i stand til at øge Power Mac G4's ydeevne i ganske alvorlig grad. Den er glimrende til så specialiserede professionelle funktioner som f.eks. redigering af digital video og digital signalbehandling til musik samt ingeniør- og videnskabelige programmer. De analoge minijackstik til linieind- og -udgang er endnu en af grundene til, at Power Mac G4 er den ideelle computer til professionelle lydfolk.

Bagsiden af Power Mac G4. Den første plads, dvs. AGP 4X-grafikpladsen, er optimeret til 2D- og 3D-grafik. Den er allerede fyldt ud med et af de fire frygtindgydende hurtige grafikkort, som du har valgt. Power Mac G4’s fire DIMM-pladser leveres med læssevis af DDR SDRAM (der let kan udvides til op til 2 GB DDR SDRAM). De andre fire pladser er 64 bit 33 MHz PCI-pladser med forbedret ydeevne, nemlig en kapacitet på op til 266 Gbps. Du kan benytte disse pladser til specialkort til video- og lydbehandling og specielle effekter samt til SCSI-kort eller supplerende grafikkort.

Plads til to optiske drev To lynhurtige optiske drev
Kan du se de to døre til de optiske drev foran på Power Mac G4? En af pladserne udfyldes af et kombineret DVD-ROM-/CD-RW-drev eller SuperDrive (DVD-R/CD-RW), og du kan bestille et kombineret drev til den anden plads.

Lagring af mange data Svimlende harddiskkapacitet
Ud over de indbyggede funktioner, der tidligere typisk krævede ekstra pladser - som f.eks. 10/100/1000BASE-T Ethernet - understøtter Power Mac G4 også indbygget lagringskapacitet på op til 720 GB (du kan bestille en speciel konfiguration med 4 x 180 GB indbyggede diske). Så er det endnu lettere at lagre digitale videoarkiver eller store databaser til videnskabelig databehandling. De fire 3,5" pladser åbner en lang række lagringsmuligheder. Power Mac G4 leveres med en ATA-disk (7200 o./min.), der er installeret på et fladkabel med et stik til endnu en disk. Der er også en ekstra ATA-bus, så der er plads til fire indbyggede ATA-diske - to Ultra ATA/100- og to Ultra ATA/66-diske. Eller du kan vælge at installere en SCSI-disk i en af de fire pladser ved at slutte den til et SCSI PCI-kort (kræver en trediepartsløsning, der ikke leveres af Apple) vha. et fladkabel. Du kan mao. have op til fire ATA-diske eller fire Ultra SCSI-harddiske - eller blande SCSI og ATA. Det er op til dig.

RAID-indstilling i Mac OS X Maksimer lagerkapaciteten
Mac OS X indeholder software (RAID), der optimerer lagringskapaciteten, ydeevnen og stabiliteten på tværs af flere lagringsenheder. Du kan vælge en af de to RAID-planer. “Striping” fordeler data på flere diske, mens der læses og skrives, så det bliver hurtigere at arbejde med store arkiver som f.eks. digital video. Spejling dublerer data på flere diske af hensyn til redundans eller delte arkiver eller programmer, der kræver hurtig eller hyppig adgang, som f.eks. webservere.

To Cinema HD Displays
Gør dit skrivebord dobbelt så stort
Vil du gerne have plads til større digital udfoldelse? Du kan bare tilføje endnu en digital skærm. Du kan have to 23" Apple Cinema HD Displays(med en opløsning på 1920 x 1200 punkter) eller kombinere en 23" Apple Cinema HD Display med en 20" Apple Cinema Display - eller for den sags skyld med en 17" Apple Studio-skærm. Alle Power Mac G4-grafikkortene understøtter skærmdublering med både et ADC-stik (Apple Display Connector) og et DVI-stik. Hvis du bruger et DVI til ADC-mellemstik fra Apple, kan du tilslutte to af Apples flade skærme og smovse i et megabredt digitalt skrivebord.

Integreret hardware og software
Som Power Mac G4-bruger har du en anden betydningsfuld fordel i forhold til dine PC-kammerater, hvad systemarkitektur angår. Det skyldes, at Apples udviklere designer hardware og software, så de samarbejder gnidningsløst og integrerer den hæsblæsende Xserve-arkitektur med lynhurtige I/O-teknologier som f.eks. FireWire, PCI og Gigabit Ethernet direkte i systemets styreenhed. På den måde minimeres forsinkelser, mens kapaciteten øges - og det er virkelig noget, der kan mærkes! Du får simpelthen branchens førende I/O-ydeevne. Endelig giver integreringen af hardware og software en lang række lagrings- og udvidelsesmuligheder, og pga. kabinettet, der let kan åbnes, får du en umiddelbar adgang, som ingen PC'er kan slå. Det er især tilfældet nu, hvor Power Mac G4 leveres med Mac OS X som standardoperativsystem. Det samme gælder naturligvis USB- mediekortlæsere, USB-højttalere og -mikrofoner, digitale USB-kameraer, der understøtter masselagring - som f.eks. PTP og Digita - plus en række populære kameraer fra Canon, Kodak, Nikon og Olympus.

Understøttelse af plug-and-play
Mac OS X 10.2 Alle nye Power Mac G4-computere leveres med en indbygget FireWire 800-port, to FireWire 400-porte og fire USB-porte (to på computeren, og to på tastaturet). FireWire og PCI-udvidelse er integreret direkte i systemets styreenhed, hvilket minimerer forsinkelser og sikrer en overlegen I/O-ydeevne. Mac OS X v10.2 sætter nye standarder for Macs brugervenlige plug-and-play-funktioner. Operativsystemet understøtter de mest populære standardbaserede harddiske og tilbehør. Mac OS X understøtter IDE- og SCSI-diske og er særdeles velegnet til tilslutning af FireWire- og USB- enheder, mens computeren er tændt.

Canon-, HP- og Epson-printere Mac OS X understøtter meget af det nyeste og bedste tilbehør, uden at du skal installere software. Så du kan godt glæde dig til automatisk instilling af mange af de mest populære USB-inkjet- printere fra Canon, HP og Epson. Du skal bare tilslutte den nye printer. Herefter viser Mac OS X printeren i et programs udskriftspanel. Du har hverken brug for ekstra software eller konfigurering. Det samme gælder PostScript-printere på netværket.

RAID'er - hep hep hep!
Du kan installere op til fire ATA-harddiske med stor ydeevne i Power Mac G4, så du får de hurtige RAID-diske - og du kan udvide endnu mere. Hos Med ACARD ATA-133 RAIDkan du f.eks. tilføje flere IDE-diske eller bruge hardware-RAID ved at justere RAID DIP-switchindstillingerne, og med ACARD AEC-6280M kan du tilføje flere diske og bruge software-RAID.

SCSI-matematik
Adaptec Ultra160 PowerDomain 39160 PCI-kortet til Power Macintosh accelererer digital video, reproarbejde og DTP-programmer med skræmmende hurtig I/O. Dette 64 bit PCI-kort til Power Macintosh giver en overførselshastighed på 320 MB pr. sekund på to selvstændige Ultra160 SCSI-kanaler, så du kan tilslutte op til 30 SCSI-enheder.

 PCI slots

Prop et PCI-kort i
Det er så hurtigt og let at udvide Power Mac G4, at du nærmest kan opgradere med viljens kraft. Svingdøren på siden af Power Mac G4 kan åbnes, så du ubesværet kan installere et PCI-kort (eller endnu en harddisk eller ekstra RAM) på et par minutter. Aldrig har dine valgmuligheder taget sig så indbydende ud:

DigiDesign
DigiDesign Pro Tools|HD,
Pro Tools|24 MIX og Digi 002

Pro Tools|HD er indbegrebet af de nyeste DigiDesign- opfindelser, der benytter splinterny teknologi til at levere en uhørt autentisk lydgengivelse. Du får imponerende DSP-kraft, understøttelse af en svimlende samplingfrekvens, spritnye lydgrænseflader med høj opløsning og mulighed for tilslutning af tilbehør, rigeligt med sportælling og I/O-kapacitet, omfattende kanaliseringsfleksibilitet og generelt fantastisk meget for prisen. Pro Tools|24 MIX kombinerer prisbelønnet software, hardware til behandling af lyd og en komplet række af udvidelsesmuligheder til et professionelt system til lydproduktion. Vil du hellere gemme PCI-pladserne til noget andet? Med alt-i-en-løsningen Digi 002 kan du optage, behandle, mixe og færdigproducere dine projekter - og du har forbindelse til Power Mac G4 via et FireWire-kabel.

Kona Aja KONA SD
Du kan få dit næste professionelle videoprojekt til at brænde igennem lærredet med Aja KONA SD- kortet. Når det kombineres med Power Mac G4, RAID-lagring, Mac OS X v10.2 og Final Cut Pro 3, får du nogle redigeringsmuligheder af høj kvalitet til så overkommelig en pris, at de dyre totalløsninger begynder at ligne dyre totalløsninger. Ved hjælp af QuickTime V210 YUV-formatet optager KONA direkte til pladsbesparende arkiver på disken. KONA SD leverer realtidseffekter som f.eks. almindelige krydsopløsninger, additiv opløsning, ind- og udtoning, nedblænding til farver og ikke-additiv opløsning, og Blackmagic Design opdaterer løbende softwaren med yderligere realtidseffekter. KONA-SD yder også realtidsdesign og -redigering vha. andre QuickTime-baserede programmer, herunder Adobe After Effects, Photoshop og Première, Discrete Combustion og Alias|Wavefront Maya.

CinéWaveCinéWave til Mac OS X
Da programmet er udviklet til Final Cut Pro 3, udnytter CinéWave Mac OS X’s kraftfulde netværks- og “multithreading”-muligheder. CinéWave til Jaguar leveres komplet med Mac OS X-optimerede drivere, CinéSuperSync, 24p SD-understøttelse, 13 realtidsovergange (RT), 7 RT-billedfiltre, et RT-værktøj til farvejustering, forbedrede CinéAcquire-funktioner, mere robuste kodninger og Knoll Light Factory Commotion Pro-software.

Digital Voodoo D164RT
Installer D1 64RT, det originale ukomprimerede 10 bit SD-SDI-videokort til direkte optagelse og afspilning fra Digital Voodoo. D1 64RT understøtter flere streams af RealTime-video med 5 forskellige opløsninger, Offline-resolution, 6 AES/EBU-kanaler til digital lyd (48 KHz og 96 KHz), farvejustering og en fuldt ud programmerbar grænseflade til kommende RealTime-forbedringer. D164RT indeholder en SD-SDI-indgang og en SD-SDI-udgang og optager video til et almindeligt QuickTime-arkiv. Så nu er det slut med at importere og eksportere medier. I stedet flytter du bare videoindhold rundt i de forskellige programmer. Hvad enten du vælger D1 64RT SD-SDI eller HD Fury HD-SDI - eller hvad som helst derimellem - giver Digital Voodoo-kortene dig ukomprimeret 10 bit video med hele skalaen på 1024 farvenuancer, så du får stærkere røde, blå og grønne farver. Og du kan få Mac OS X-drivere til alle kortene.

Media 100 Media 100 i v8
Media 100 i v8 indeholder en fyldig Aqua-grænseflade og komplette AppleScript-funktioner, så du kan optage, redigere og eksportere lyd og video. Du får dit næste mesterværk langt lettere fra hånden.

M-Audio Lad dig indhylle i M-Audio M AudiosRevolution 7.1 tilbyder en uimodståelig PCI-kortbaseret opgradering til alle lydentusiaster. Du kan bruge det til at afspille dine DVD'er og musik-CD'er i “surround sound”, gøre din spiloplevelse mere realistisk og optage og mixe din egen musik. Revolution 7.1 understøtter lyd af fineste karat på helt op til 24 bit/192 kHz og kan levere lyd til op til 7 højttalere og en subwoofer, så lytteoplevelsen bliver langt mere intens. Den professionelle lydentusiast får med M-Audios 10x10 PCI Based Digital Audio System en uforlignelig lydkvalitet og driverteknologi samt 24 bit/96 kHz-optagelser, hardwareovervågning, der modvirker forsinkelser, og digital mixing. Audiophile 2496 er et alt-i-ét lydkort, der leverer den fineste lydkvalitet til alt fra optagelser på flere spor til en Power Mac G4-baseret hjemmebiograf. M-Audio producerer også Delta DiO 2496, det digitale 24 bit/96 kHz PCI-I/O-kort til digital lydoverførsel og -finpudsning i professionel kvalitet.


. . .
-
 PowerMac G4
Februar

-
Dual processor
2003