MacBook Pro

Forskellige stadier i produktionen af MacBook

Nyt design. Ny teknik. Ny på alle måder.

Hvis man vil bygge noget, der virkelig er anderledes, skal man arbejde på en helt speciel måde. Apples designere og ingeniører samarbejder på alle stadier af produktudviklingen. Det er et partnerskab, som giver plads til innovation. Og det er lige netop på den måde, MacBook Pro er blevet til. Det banebrydende unibody-kabinet, de helt nye funktioner og det miljøvenlige design er en revolution inden for fremstilling af bærbare computere.

Indtil nu er alle bærbare computere blevet designet på samme måde. Deres kabinet er samlet af en masse stykker. Men når man tager alle de nødvendige dele med, øger man både computerens størrelse, vægt og kompleksitet, og der er flere fejlkilder. Det krævede mere end almindelig omstilling at løse dette problem. Det krævede et gennembrud. Designerne og ingeniørerne fandt en metode til at erstatte mange dele med en enkelt ved fremstillingen af den nye MacBook Pro. Den ene del kaldes unibody-kabinettet – et kabinet uden samlinger og fremstillet af et enkelt stykke aluminium.

Unibody-illustration
Unibody-kabinet

Den nye MacBook Pros liv begynder som et enkelt stykke aluminium.

Det giver selvfølgelig store udfordringer kun at bygge en enkelt del. Når der er flere dele, som bliver samlet, behøver tolerancen ikke at være perfekt. Der er plads til fiflerier – både bogstaveligt og billedligt talt. Men når en del skal klare mange funktioner, er det meget vigtigt, at den del fremstilles med absolut præcision ned i den mindste detalje. Hver gang. Millioner af gange. Der var kun en måde at sikre den præcision på: At fremstille unibody-kabinettet af et enkelt stykke aluminium vha. CNC-maskiner (computer numerical control) – som også bruges til fremstilling af de aller mest følsomme komponenter til rumfartøjer.

Når du løfter en ny 15" eller 17" MacBook Pro op, mærker du straks forskellen. Hele kabinettet er tyndt og let. Det ser elegant og raffineret ud. Og det føles solidt og robust – perfekt til livet i (og uden for) din taske eller rygsæk.

Tykkelsen på en bærbar computers skærm afhænger af teknologien inden i den. LCD-skærme bruger typisk CCFL-lamper (cold cathode fluorescent lamps) til at fremstille lys og projicere et billede på en skærm. Men det giver to problemer. For det første kræver disse lamper mere plads, så der er grænser for, hvor tynd skærmen kan blive. For det andet skal lamperne i en CCFL-skærm varmes op, før de yder den fulde lysstyrke – ligesom de fluorescerende lamper i hjemmet eller på kontoret. Det er et dårligt udgangspunkt. Og det er derfor, Apples ingeniører har valgt LED-teknologi med baggrundsbelysning til den nye MacBook Pro.

MacBook Pros smukke LED-skærm

Med LED-baggrundsbelysning er det muligt at opnå den samme lysstyrke på mindre plads. Derfor kan den komponent, som LED-skærmen er monteret på, være meget tyndere. Og i modsætning til fluorescerende lamper er LED-baggrundsbelysningen oppe på fuld lysstyrke med det samme.

Når du ser på MacBook Pro-skærmen, vil du også bemærke en anden stor forskel. Glas. Glasset dækker hele overfladen fra kant til kant og ser ikke bare godt ud. Det øger også styrken i den struktur, der holder LED-skærmen fast.

MacBook Pro-pegefelt
Pegefelt med mange funktioner

Det store pegefelt af glas fungerer også som en knap.

Den nye MacBook Pros pegefelt har ingen knap, feltet er knappen. Det betyder, at der er en del mindre - og mere plads til bevægelser, mere plads til at klikke – til venstre, til højre, i midten og overalt. Apples designere og ingeniører har brugt utallige timer på at finpudse ting som følsomheden (hvor stort tryk kræver det at klikke?), lyden (hvordan lyder klikket?) og friktionen på den glatte glasoverflade (hvordan føles det?).

Og det er bare hardwaren. Apples softwareingeniører har også spillet en vigtig rolle ved udviklingen af pegefeltet. De har indbygget Multi-Touch-bevægelser, inklusive skub, knib, rotation og det nye skub med fire fingre. Resultatet er det hidtil største, smarteste, mest ergonomiske MacBook Pro-pegefelt. Det er en af de mange detaljer, som er blevet overvejet og genovervejet under designprocessen.

Der er en historie bag alle delene. Tag f.eks. tommelfingerfordybningen. Det er den fordybning, der gør det muligt at slå skærmen op. Hvis den er for dyb, bruger man for mange kræfter til at slå skærmen op. Hvis den ikke er dyb nok, bliver det en kamp at slå skærmen op. Det virker måske som en lille ting, men hvis tommelfingerfordybningen er designet godt, udgør den hele forskellen mellem en god og en dårlig oplevelse. Fordybningen er udformet med maskinel skarphed, men er alligevel behagelig at bruge. Designerne hos Apple arbejdede med hundredvis af forskellige versioner af fordybningen – de granskede dem endda under et elektronmikroskop – før de var tilfredse.

Indikatorlampe på MacBook Pro

Og så er der indikatoren for vågeblus. En indikator tjener kun et formål, hvis den indikerer noget. Se til venstre for tommelfingerfordybningen. Du kan ikke se noget. Ikke før du slår skærmen ned, så MacBook Pro går på vågeblus. Så kan du se lyset fra en diode inden i kabinettet. Hvordan? Under CNC-processen sørger en maskine for, at der kun er et tyndt lag aluminium. Derefter perforerer et laserbor kabinettet, så lyset fra dioden kan skinne igennem. Hullerne er så små, at man ikke kan se dem, når lyset er slukket.

Ægteskabet mellem elektronik og mekanisk design gør den nye MacBook Pro lige så avanceret indeni som udenpå. Den interne arkitektur er nyudviklet fra processoren og opad. Der er et nyt hovedkort. Et nyt chipsæt. Og en ny grafikarkitektur – en ingeniørmæssig bedrift i sig selv.

Mange bærbare computere går på kompromis med grafikydeevnen af hensyn til batteriets driftstid. Den nye MacBook Pro tilbyder det bedste fra begge verdener, fordi den ikke kun har en, men to separate grafikprocessorer.

NVIDIA GeForce 9600M GT-processoren er det diskrete grafikkraftværk. NVIDIA GeForce 9400M-processoren er den integrerede energispareprocessor. Og afhængigt af hvor stor ydeevne eller hvor lang batteritid du har brug for, kan du nemt skifte mellem dem.

Apple designer både hardwaren og softwaren til den nye MacBook Pro og derfor er det nemmere at forbedre energiudnyttelsen. Softwaren fortæller harddisken, at den skal holde op med at rotere, når den ikke benyttes. Den fortæller skærmen og batteriindikatorerne, at de skal dæmpe lysstyrken i mørke omgivelser. Og den hjælper med at beslutte, om processoren eller grafikprocessoren er bedst egnet til at udføre en opgave. Det er den slags smart, integreret design, som adskiller MacBook Pro fra andre bærbare computere.

Illustration af materialer til MacBook Pro oven på en MacBook Pro
En mere miljøvenlig bærbar computer

Den nye MacBook Pro er fremstillet af aluminium og glas, som kan genbruges, og er mere miljøvenlig end nogensinde.

Takket være integrationen fra top til bund er MacBook Pro også mere miljøvenlig end andre bærbare computere. Apple udnytter de miljømæssige fordele ved at have fuld kontrol over design, produktion og indpakning af den nye MacBook Pro. Tag f.eks. MacBook Pro-skærmen. Konventionelle CCFL-skærme bruger kviksølv til baggrundsbelysningen og arsen til at forhindre uregelmæssigheder i glasset. Men skærmen med LED-baggrundsbelysning på den nye MacBook Pro er både fri for kviksølv og arsen. Teknologien med LED-baggrundsbelysning er også energibesparende: Skærmen kræver op til 30% mindre energi end en CCFL-skærm.

Kviksølv og arsen er ikke de eneste giftstoffer, som er fjernet fra MacBook Pro. Mange computerproducenter har kun forpligtet sig til at fjerne PVC og bromerede flammehæmmere fra deres kabinetter og kredsløb. Apple fjerner ikke kun PVC og bromerede flammehæmmere, men alle brom- og klorforbindelser i hele MacBook Pro.

Hvor grøn er så den nye MacBook Pro? Alle MacBook Pro-modeller opfylder kravene til ENERGY STAR, hvilket betyder, at de opfylder myndighedernes krav til energiforbrug. Alle modeller har også fået EPEAT Gold-status, som er den højeste standard med hensyn til miljøvenlighed inden for elektronikindustrien. Og alle nye MacBook Pro-computere leveres i emballage, som er op til 37% mindre end de tidligere generationers. Det betyder, at der bruges færre træer til kasserne og mindre brændstof til transport af flere computere med færre fly. Og når din MacBook Pro når enden af sit lange, produktive liv og er udtjent, kan næsten alle dele af den genbruges.

Kun Apple kan fremstille sådan en bærbar computer. Hardware og software. Design og ingeniørkunst. Udvikling og produktion. De er alle led i en enkelt proces hos Apple. Når du begynder at bruge din nye MacBook Pro, finder du ud af, hvad det betyder. Det lette og robuste unibody-kabinet beskytter komponenterne indeni. Skærmen med LED-baggrundsbelysning – og den grafikprocessor, som er med til at drive den – giver dig hurtigere spil og et strålende lærred til dine fotografier, film m.m. Multi-Touch-pegefeltet af glas føles lige så godt, som det virker. Fra den mindste detalje til de største teknologiske gennembrud er den nye MacBook Pro virkelig den næste generation af bærbare computere.

MacBook Pro

Den nydesignede MacBook Pro

Nyt design. Ny teknik. Ny på alle måder.

Den nye MacBook Pro kombinerer banebrydende design med funktioner, der har stor ydeevne. Find ud af, hvorfor den er den hidtil mest avancerede MacBook Pro.