Den nyeste processor
Tag ikke fejl af brugervenlighed og indbydende egenskaber. Den nye iMac er en exceptionel kraftfuld computer. For at sige det lige ud er det rent faktisk en supercomputer. Uanset om du bruger krævende programmer, spiller spil, redigerer film eller surfer på Internet, er den nye iMac lynende hurtig. Det skyldes, at kredsen indeni er en PowerPC G4 med Velocity Engine. Den giver fænomenal processerkraft, uanset om du er ved at fremstille MP3-arkiver, tilføje overgange til dine film, rydde op i dine DVD-diske, eller om du er midt i kampens hede mod dine venner i den seneste version af Quake. Hvert eneste af disse programmer benytter Velocity Engine til at opnå en fantastisk effektiv ydeevne.

Kraften bag Mac OS X
Dette bringer os til måden, PowerPC G4-processoren arbejder sammen med Mac OS X på. Det er en fantastisk kombination: Mac OS X indeholder "pre-emptive multitasking", der tildeler processorkraft til de opgaver, der skal beregnes, og beskyttet hukommelse, der sikrer, at din computer fortsætter med at fungere, selv om et ufærdigt stykke beta-software skulle gå ned. Selv almindelige opgaver som at tegne vinduer og skygger går hurtigere. Det er et faktum, at da Mac OS X er fremstillet til at optimere ydeevnen maksimalt med PowerPC G4-processoren, vil du opleve forbedringer på alle fronter.


Lynhurtig MP3-konvertering
Begynd at konvertere en musik-CD til MP3-format, og du vil med iTunes erfare, at den nye iMac har afsluttet konverteringen af det første nummer, endnu før det er fuldt afspillet. Lyd-konvertering er hurtigere end nogensinde før ligesom mange af de andre rutinefunktioner på iMac. Dette skyldes, at Mac OS X bruger G4-processoren til at udføre mange rutineopgaver langt hurtigere.

Redigering i en håndevending
Redigering i iMovie er blevet nemmere — og bemærkelsesværdigt hurtigere. Oplev det selv. Vælg de bedste sekvenser ud af dine videooptagelser, og sammmensæt dem (igen og igen) til en fængslende film. Med den nye iMacs lynende hastighed er det let at afprøve de mange overgange og effekter på kort tid.

Hvis du bruger iDVD 2 til at fremstille DVD-diske på en iMac med SuperDrive, gør du noget, der for kort tid siden kostede titusindvis af kroner i avanceret hardware for at få en computer med nok kraft til at kunne brænde DVD-film. PowerPC G4-processoren, der er indbygget i den nye iMac, lader dig udføre samme handling for blot en brøkdel af den oprindelige pris.

Grafik og spil for fuld skrue
Spil afvikles bedre på den nye iMac, idet OpenGL — en integreret del af operativsystemet, der styrer grafikken og opgaver som skarphed og størrelse af billederne, såvel som farvefiltre og konvertering - er mærkbart hurtigere. OpenGl er indbygget i computeren, og det kommer automatisk alle spil til gode. OpenGL's ydeevne er blevet bragt op på usete niveauer, så programmers hukommelsesteksturer flyttes til 3D-grafikkort på ingen tid for at opnå maksimal grafisk kvalitet og opdateringsfrekvens.

Velocity Engine
Bag PowerPC G4's fænomenale ydeevne står "Velocity Engine". Velocity Engine, hvilket må siges at være et meget passende navn, behandler data i store bidder på 128 bit, i stedet for de små 32 bit eller 64 bit bidder, som bruges af traditionelle processorer. PowerPC G4 kan udføre komplekse beregninger to til fire gange hurtigere end de processorer, som sidder i almindelige PC'er. PowerPC G4 med Velocity Engine arbejder sammen med PowerPC-arkitekturen for at forbedre hastigheden på dataintensive opgaver, der kræves af næstegenerations video-, tale- og grafikprogrammer. Disse fordele gør PowerPC G4 til klart markedsførende, når det drejer sig om video, musik, grafik og 3D-spil. Du kan ikke undgå at mærke forskellen.

Fordele ved "pre-emptive multitasking"
Pre-emptive multitasking fungerer kort fortalt som en slags kontrollør, der lader PowerPC G4 behandle flere opgaver på samme tid. Kontrolløren prioriterer dine programmer, mens PowerPC G4 i baggrunden blot fortsætter med at knuse data i forbindelse med andre opgaver. Mac OS X bruger kontrolløren til konstant at overvåge processoren. Og kontrolløren prioriterer opgaver, sørger for, at aktiviteterne kører så effektivt som muligt, og tildeler løbende resourcer, så hver enkelt opgave får den datakraft, der er påkrævet.

"Pre-emptive multitasking" i funktion
Processorprioriteringer tildeles i overensstemmelse med opgavens vigtighed. Beslutter du f.eks. pludselig, at du vil undersøge, om der er kommet e-post, eller at du vil surfe lidt på Internet, mens du samtidig behandler et MP3-arkiv, vil Mac OS X tage processorkraft fra lydkomprimeringen og tildele den nødvendige kraft, så PowerMac G4 kan imødekomme dine seneste ønsker. Samtidig vil processoren fortsætte med at behandle din MP3-sang i baggrunden. Det er slut med at skulle vente på, at en opgave bliver færdig. Computeren udfører de opgaver, du ønsker - når du ønsker det.


. . .
-
iMac2
a

-
januar
2002