Power Mac G5
tekniske specifikationer arkitektur G5-processor ydeevne udvidelse design grafik
Båndbredde til brænding Arkitektur
Arkitektur diagram

Power Mac G5 optimerer ydeevnen i PowerPC G5-processoren med en systemarkitektur med ny stor båndbredde.

  Power Mac G5 er helt nydesignet, systemarkitekturen med stor båndbredde hjælper Power PC G5-processoren til at udnytte sit fulde potentiale.

Som PC-brugere allerede alt for godt ved, er det som regel flaskehalse i systemarkitekturen, der holder de hurtigste processorer tilbage. Derfor er Power Mac G5s nye systemarkitektur blevet skabt til at udrydde trafikpropper i datastierne. Denne nye systemarkitektur leverer fænomenale overførselshastigheder til selv den mest intensive redigering af billeder, gengivelse og videnskabelige computeropgaver — uden de trafikmønstre med konstant rødt lys, der kan kvæle selv de hurtigste processorer.

Se f.eks. 1 GHz frontside-bussen: Der er en på hver processor for at sikre maksimal overførselshastighed til og fra PowerPC G5-processoren. Og en punkt til punkt-systemkontrolenhed sikrer, at data kan flyttes direkte imellem alle subsystemer, uden at det har indflydelse på processorens funktion. Til det kan du lægge 400 MHz, 128 bit hukommelsesbus med to kanaler, AGP 8X Pro-grafikbus — samt HyperTransport-grænsefladen, som forbinder PCI-X-kontrolenhederne og I/O-subsystemerne til systemkontrolenhederne — Og her er tale om nogle imponerende arkitektoniske fordele, som sætter fart på datastrømmene inde i computeren.


1 Frontside-bus på op til 1 GHz
En 1 GHz, 64 bit tovejs Double Data Rate (DDR) frontside-bus, der er designet til at styre kraften i PowerPC G5-processoren, maksimerer overførselshastigheden mellem processoren og systemkontrolenheden. Og i modsætning til de fleste processor-grænseflader, som kun kan overføre data i en retning af gangen og dermed spilder værdifuld tid på at skifte retning, indeholder PowerPC G5 funktioner som hurtige envejs 32 bit datastier — en, der konstant strømmer ind i processoren og en, der strømmer ud. Dette tillader dine data at strømme i modsatte retninger på samme tid uden andre krav til datastrømmen og ingen ventetid, mens processoren og systemkontrolenheden venter på at bruge bussen. Og som om det ikke var nok, kan datastrømmen integrere tidsignaler sammen med data, hvilket gør det muligt for frontside-bussen at arbejde med hastigheder på op til 1 GHz med svimlende 8 GB pr. sekund af den samlede båndbredde.

2 To uafhængige 1 GHz frontside-busser
Selvfølgelig får et system med to processorer sat fart på ydeevnen. Hver PowerPC G5-processor har sin egen dedikerede 1 GHz tovejs-grænseflade til systemkontrolenheden og giver dermed ufattelige 16 GB pr. sekund af den totale båndbredde — mere end dobbelt så meget som de Pentium 4-baserede systemer med 6,4 GBps maksimal båndbredde, som bruger den nyeste PC-arkitektur. Ud over at sikre hurtig adgang til hovedhukommelsen, gør denne frontside-busarkitektur med ultrahøj ydeevne det muligt for hver PowerPC G5-processor at opdage og få adgang til data i den anden processors L1- og L2-buffer for at levere ultrahurtig ydeevne.

3 AGP 8X Pro-grafikbus
Den nye Power Mac G5 kommer med den nyeste grafiske grænseflade, AGP 8X Pro, til fremtidens 3D-grafik. “Pro” betyder, at du får op til 70 watt til grafik med industristyrke. Den nye specifikation fordobler de maksimale overførselshastigheder og mængden af data, der kan transporteres i en enkelt AGP-buscyklus. 66 Hz AGP 8X Pro-bussen slår otte slag for hver taktfrekvens, hvilket resulterer i en dataoverførselshastighed på 533 MHz og en imponerende båndbredde på 2,1 GB pr. sekund.

4 Avanceret PowerPC G5-systemkontrolenhed
En ny systemkontrolenhed spiller en stor rolle i PowerPC G5s generelle ydeevne. Denne revolutionerende ASIC (Application Specific Integrated Circuit) er branchens hurtigste (faktisk er den bygget efter den samme fantastiske 130 nanometer-procesteknologi som selve PowerPC G5-processoren). Som et avanceret ingeniørarbejde, er det smukt i sin enkelthed: En punkt-til-punktarkitektur giver hvert primært system dedikerede overførselshastigheder til hovedhukommelsen, mens den elegant undgår tidskrævende kappestrid om båndbredden (til forskel fra subsystemer, som deler bus og derfor er nødt til konstant at forhandle om adgang og båndbredde på tværs af den fælles datasti).
5 400 MHz hukommelse med to kanaler
Den nye Power Mac G5s kontrolenhed til hukommelse understøtter hurtigt 400 MHz, 128 bit DDR SDRAM, og en grænseflade med to kanaler tillader hovedhukommelsen adgang til to SDRAM-banker på samme tid, mens den læser og skriver på både den faldende og den stigende kant af hver taktfrekvens. Dette fordobler på effektiv vis båndbredden og gør det muligt for Power Mac G5 at opnå maksimal overførsel af hukommelse på op til 6,4 GB pr. sekund — en fordel, der er specielt velkommen, hvis du arbejder med store arkiver. Oven i det arbejder den direkte adgang til hukommelsen, DMA (direct memory access), med punkt-til-punkt kontrolenheden til systemet for at give hvert subsystem — som f.eks. PCI-kort og grafikprocessorer — dets egne 6,4 GBps-grænseflade til hovedhukommelsen uden at tage kraften fra dine processorer.

Takket være den 64 bit PowerPC G5-processor kan Power Mac G5 adressere mere hukommelse end de fleste andre skrivebords-PC'er. Systemet med de to processorer har otte DIMM-kortpladser og kan indeholde op til 8 GB hukommelse — nok til at overføre enorme sæt af data og omfangsrige mediearkiver lige fra systemets RAM uden forsinkelser.

6 133 MHz PCI-X-udvidelse
Power Mac G5 leveres med PCI-X, den varmeste nyhed inden for PCI-teknologi. PCI-X-protokollen øger PCI-bussens hastighed fra 33 MHz til 133 MHz, og overførselshastigheden fra 266 MBps til et samlet total på 2 GBps. PCI-X opererer også mere effektivt, hvilket giver dig mere brugbar båndbredde ved alle taktfrekvenser — ideelt til HD-video og andre programmer med stor båndbredde.

7 I/O med høj ydeevne
HyperTransport-protokollen integrerer Power Mac G5s I/O-subsystemer og slutter dem til systemkontrolenheden. Seriel ATA, Gigabit Ethernet, FireWire, USB 2.0 og optisk digital og analog lyd er alle integreret gennem to 16 bit, 800 MHz HyperTransport-forbindelser, der arbejder begge veje, hvilket sikrer en maksimal overførselshastighed på 3,2 GB i sekundet.

8 Seriel ATA-lagring Power Mac G5 kan håndtere to interne serielle ATA-drev, der understøtter 1,5 Gbps overførselshastighed pr. kanal (svarer til 150 MBps dataoverførsel). Seriel ATA, som er designet til at imødekomme kravene inden for digital videoredigering, 3D-modellering og andre dataintensive programmer, er næste generations lagringsgrænseflade inden for branchen og erstatter den typiske (også kendt som parallelle) ATA-grænseflader. Eftersom hvert serielt ATA-drev er placeret på en uafhængig bus, er der ingen konkurrence om båndbredden som med parallelle ATA.
Nederste dæksel

. . .
-
PowerMac G5
Juli.

-
64 bit gennembrud
2003