Power Mac G5
tekniske specifikationer arkitektur G5-processor ydeevne udvidelse design grafik
Måle verdens hurtigste personlige computer.
PowerPC G5 slår Pentium 4 i et artelleri af tests. Men det er med sin ydeevne i virkelighedens verden, at G5 virkelig viser sit værd — alt imens den underminerer PC'ens rygte.

Power Mac G5 stiller utrolige kreative kræfter til rådighed. Dine uretfærdige fordele starter ved PowerPC G5, den første 64 bit skrivebordsprocessor i en personlig computer, der kører med taktfrekvenser på helt op til 2 GHz. Hvis du lægger en 1 GHz frontside-bus, en avanceret systemkontrolenhed, ultrahurtig 400 MHz 128 bit hukommelse og branchens førende udvidelsesmuligheder til det, så begynder du nok at forstå, hvorfor Power Mac G5 er en computer, som en PC helst ikke vil stille op imod.
SPEC® CPU 2000 Benchmark - systemhastighed SPEC® CPU 2000 Benchmark - hastighed med en processor
SPEC-diagram

I “SPEC rate”-tests, blev 2 GHz Power Mac G5 med to processorer færdig med et sæt floating-point-udregninger 95 procent hurtigere end det Pentium 4-baserede system og 42 procent end det Xeon-baserede system med to processorer. Den samlede ydeevne var også langt højere end det Pentium 4-baserede system og 3 procent hurtigere end det Xeon-baserede system med to processorer.

I tests med en processor færdiggjorde Power Mac G5 sættet af floating-point-udregninger 21 procent hurtigere end det Pentium 4-baserede system og 30 procent hurtigere end det Xeon-baserede system, mens den dog faldt lige under begge andre systemer, når det kom til simple udregninger med hele tal.

”Verdens hurtigste” er baseret på SPEC® CPU 2000 -benchmarkresultater og førende professionelle programmers ydeevne mod 3 GHz Pentium 4-baserede Dell Dimension 8300 og 3,06 GHz Xeon-baserede Dell Precision 650 med to processorer. SPEC® CPU 2000-benchmarks kører med GCC 3.3 og en fuld, uafhængig rapport er tilgængelig fra Veritest. SPEC ® og benchmark-navnet SPEC CPU 2000® er alle registrerede varemærker tilhørende Standard Performance Evaluation Corporation.
  Mester i overførselshastighed
SPEC CPU2000 benchmark suite er den anerkendte industristandard til vurdering af processorens ydeevne. SPEC udviklede CPU2000 benchmarks baseret på aktuelle programmer til slutbrugere. Disse tests afhænger af processoren, hukommelsens subsystem og compiler-ydeevne, når der udføres beregninger med heltal og flydende komma. SPEC CPU2000 -benchmarkprogrammet indeholder fire målemetoder, der repræsenterer systemets forskellige ydelseskarakteristikker.

SPECint_base2000 og SPECfp_base2000 måler, hvor lang tid enten en udregning med heltal eller med flydende komma tager på en enkelt processor. Hver test måler, hvor lang tid processoren er om at færdiggøre benchmark-opgavesæt sammenlignet med en af SPEC defineret standard. “SPEC rate”-målemetoden, som genkender brug af flere processorer, demonstrerer ydeevnen i et system med to processorer mere præcist. Med SPECint_rate_base2000 og SPECfp_rate_base2000, er benchmark-koden kompileret og flere kopier køres samtidig — hvilket gør det muligt for processorerne at arbejde parallelt. "SPEC rate"-tests fastslår, hvor mange gange pr. time et system kan færdiggøre benchmark, også kaldets systemets overførselshastighed.
  Photoshop - graf over ydeevne

2 GHz Power Mac G5 med to processorer afviklede 45 Adobe Photoshop 7 -filtre 2,2 gange hurtigere end det 3 GHz Pentium 4-baserede system og næsten dobbelt så hurtigt som det 3,06 GHz Xeon-baserede system med to processorer. Faktisk var selv den ene 1,6 GHz processor i Power Mac G5 50 procent hurtigere end det 3 GHz Pentium 4-baserede system.

Professionelt design og udskrift
Power Mac G5 har taget tigerspring inden for ydeevne, hvilket vil begejstre professionelle designere og udgivere. Mere systemhukommelse og hurtigere hukommelsesarkitektur gør det muligt at bearbejde enorme billedarkiver og layouts i RAM, og derved reducere nødvendigheden af, at G5 skal have adgang til harddisken hele tiden, mens du arbejder. Og andre hardwarefunktioner — som integreret Gigabit Ethernet, DVD-brænding og hurtig seriel ATA-harddisk— slynger design og udskriftsarbejdsgange ud i overhalingsbanen.

Og så bliver det jo ikke værre af, at Power Mac G5 har Mac OS X, verdens mest kraftfulde operativsystem. Mac OS X trives med sine mange grafikvenlige teknologier og egenskaber fint i tegnestuemiljøer. Tag f.eks. ColorSync, der sikrer ensartede og præcise farver. AppleScript gør det nemt at styre gentagne opgaver ensartet gennem dine arbejdsgange. Og en palet med elegante skriftsnit, herunder kraftfulde og uundværlige værktøjer til skriftstyring inden for design. Mac OS Xs multitasking og styrke i hukommelsesstyring giver dig også mulighed for at arbejde i endnu flere programmer end før.

Apple kørte tests i Adobe Photoshop med et 600 MB Photoshop-arkiv og 45 af de mest brugte handlinger i Photoshop, herunder arkivering, billedtilpasninger, funktionsændringer og filtre. Vi målte, hvor lang tid det tog at udføre hver funktion eller filter og sammenlignede ydeevnen ved hjælp af et indekseret resultat. Arkiverne blev kun lagret i RAM, hvilket gør det til en god måde at teste hvert systems kapacitet inden for processor og hukommelsesbråndbredde.

Apple brugte Adobe Photoshop i sine tests for at bevise Power Mac G5s overlegenhed, fordi det er det mest populære program blandt kreative professionelle. Photoshop er en effektiv måde at måle systemets ydeevne på tværs af platformene, fordi det er blevet optimeret til både Macintosh- og Windows-platforme. Det udnytter endda de seneste teknologier inden for processorer på begge platforme: SSE2 i Pentium 4 og Xeon og Velocity Engine i PowerPC G5.
  Logic - graf over ydeevne

2 GHz Power Mac G5 med to processorer med Logic Platinum 6.1 kan afspille 115 spor sammenlignet med maksimalt 35 spor på Dell Dimension 8300 og 81 spor på Dell Precision 650, begge med Cubase SX 1.051Faktisk spillede selv den ene 1,6 GHz processor i Power Mac G5 50 procent flere spor end det 3 GHz Pentium 4-baserede system.

Mester i musik og lyd
Power Mac G5 understøtter flere lydspor med realtids-effekter og flere andre software-instrumenter end noget tidligere skrivebordssystem i historien, hvilket giver lydproffer et overflødighedshorn af kreative ressourcer i deres naturlige miljø. Oven i det tilbyder Mac OS X Core Audio en skalerbar platform, der understøtter 32 bit lyd med høj opløsning, et single plug-in ved navn Audio Units til DSP- og software-instrumenter og plug-and-play-tilslutning til både moderne og traditionelt lydudstyr. Og den indbyggede optiske S/PDIF sørger for tilslutning til andet lydudstyr og dermed for enestående lydkvalitet — uden de dér irriterende pludselige udsving.

For at gøre fordelene ved ydeevnen i Power Mac G5 store ved lydproduktion, har Apple testet to af branchens førende inden for professonelt lydsoftware: Emagics Logic Platinum til Macintosh og Steinbergs Cubase SX 1.051 til PC. Vi har skabt en processor-intensiv gruppe af projekter indeholdende flere unikke lydspor og dedikeret fem standard reverb plug-ins til hver af lydsporene - og testet hver platform for at fastslå, hvilken en der kunne spille flest plug-ins. Vi brugte standardindstillinger i Fat EQ, AutoFilter, Chorus, og Silver Compressor plug-ins til Logic. Vi brugte en equaliser og standardindstillingerne i StepFilter, Chorus og Compressor plug-ins til Cubase.
  Blast - graf over ydeevne

Når BLAST blev brugt til at teste almindelige søgninger med ord på over 11 bagstaver, udkonkurrede Power Mac G5 totalt det Pentium 4-baserede system og det Xeon-baserede system med to processorer og var endda også fem gange hurtigere ved ord på 40 bagstaver. Denne dramatiske fordel i ydeevnen gør det muligt for forskere at bruge Power Mac til mere specifikke sammenligninger ved søgninger på længere ord — handlinger, der kan være smertefuldt langsomme på andre systemer.

Hmmer - graf over ydeevne

2 GHz Power Mac G5 med to processorer afviklede HMMer -søgninger næsten syv gange hurtigere end det 3 GHz Pentium 4-baserede system og næsten fire gange hurtigere end det 3,06 GHz Xeon-baserede system med to processorer — hvilket klart understreger fordelene ved Velocity Engine og symmetrisk multiprocessing.
Geni inden for videnskab og teknologi
64 bit Power Mac G5 placerer hurtige dataanalyser og 3D-animationer inden for din rækkevidde. PowerPC G5 afvikler enorme beregninger mærkbart hurtigere med en optimeret Velocity Engine og to hjælpeprocessorer. Hukommelse med høj hastighed og høj kapacitet gør det muligt for forskere hurtigt og effektivt at bearbejde store modeller og datasæt. Og eftersom Mac OS X er UNIX-baseret er det nemt at afvikle UNIX-software — som f.eks. BLAST og HMMer — på det samme system som dit kontor og programmer til produktivitet.

For at demonstrere fordelene ved ydeevnen i Power Mac G5 til processorintensive videnskabelige analyser, brugte Apple Basic Local Alignment Search Tool, også kaldet BLAST. BLAST er et populært open source bioteknologi-program, der bruges af forskere til at finde matchende DNA- og proteinsekvenser — en temmelig processorintensiv opgave.

BLAST-søgninger er baseret på et ords størrelse eller antallet af nukleotide par, som forskeren angiver skal registreres som at passe sammen. F.eks. betyder et ord på 40 bogstaver, at to sæt af genetiske koder har 40 nukleotider tilsammen. De forskellige ordstørrelser bruges til forskellige former for forskning, og brugere kan ændre ordstørrelsen til den passende følsomhedsgrad. Ved søgninger på store ord, eller ved høj ydeevne, ser forskeren efter ligheder mellem DNA-sekvenser, der næsten er identiske — f.eks. sammenligning af DNA-prøver fra to forskellige mus. Ved søgninger på kortere ord (færre end 11 bogstaver) sammenligner forskeren mindre beslægtede sekvenser, som f.eks. DNA fra en mus med DNA fra et menneske. Søgninger som disse kræver en høj opløsning, så små ligheder i selv uens sekvenser kan findes.

HMMer er et andet program, som demonstrerer fordelene ved ydeevnen i Power Mac G5 med Velocity Engine til processorintensive videnskabelige analyser. HMMer er en kromosonsætssekvens, som matcher programmer, der anvender Hidden Markov Models (HMMs) til at identificere genetiske strukturer — en central opgave i områder som talegenkendelse og protein- & DNA-sekvensanalyser. Ved at præsentere en familie af sekvensers egenskaber som en statistik, gør HMM det muligt at foretage søgninger i selv følsomme databaser.
Professionelle programmer, der er testet af Apple i juni 2003 på en Power Mac G5-prototype og, med undtagelse af HMMer, software, der er optimeret til PowerPC G5.

. . .
-
PowerMac G5
Juli.

-
64 bit gennembrud
2003