PowerPC G4 The PowerPC G4 with Velocity Engine

 

Tech SpecsG4 ProcessorDigital MusicDVD AuthoringGraphics AccelerationExpansion

Supercomputere har en andel i næsten alle store gennembrud inden for de forskellige videnskabelige områder. Men uden for videnskablige kredse var der intet behov for supercomputere. Troede man.

Det var før Photoshop-filtre blev i stand til at efterligne NASAs mest avancerede billedbehandling. Før sikkerheden på Internet begyndte at kræve kryptering på linie med CIAs. Og før komprimering af QuickTime- og MP3-arkiver begyndte at forlænge din arbejdsdag.

Disse og lignende opgaver har to ting til fælles. De overbelaster en traditionel processor, og de kan afvikles langt hurtigere med de hestekræfter, som supercomputere har.

PDFPowerPC G4 til ingeniørarbejde, videnskabligt arbejde og undervisning
(NB: Kræver Adobe Acrobat Reader )

Hvad er en supercomputer?
Hvad er det, der gør en supercomputer super? Det er evnen til at behandle mindst en milliard flydende regneoperationer pr. sekund. Denne overvældende hastighed kaldes en gigaflop.

PowerPC G4, udviklet af Apple, Motorola og IBM, er den første mikroprocessor, der kan opretholde en konstant ydeevne på over en gigaflop. I teorien har den faktisk en maksimal ydeevne på 3,6 gigaflops.

Det er helt utroligt, ikke mindst når man tænker på, at det kun er få år siden, at man på University of California specialbyggede en supercomputer med en ydeevne på én gigaflop til en pris på over 400.000 kroner. Forestil dig, hvor mange Power Mac G4-computere du kan få for de penge!

Velocity Engine
Hemmeligheden bag G4-computerens revolutionerende ydeevne er Velocity Engine. Velocity Engine er supercomputerens hjerte i miniatureudgave på en tynd skive silicium. Velocity Engine kan behandle data i bidder på 128 bit, i stedet for de noget mindre bidder på 32 bit og 64 bit, som bruges i traditionelle processorer. Det svarer til den teknologi, der er baseret på 128 bit vektorbehandling, som bruges i supercomputere til forskningsbrug. Vi har dog tilføjet 162 nye instruktioner, der er medvirkende til at øge hastigheden for databehandling yderligere.
PowerPC G4 Velocity Engine kan behandle data i bidder på 128 bit, i stedet for de noget mindre bidder på 32 bit og 64 bit, som bruges i traditionelle processorer.
Derudover kan den udføre fire (i nogle tilfælde otte) 32 bit flydende regneoperationer i en enkelt cyklus, to til fire gange hurtigere end traditionelle processorer.

PowerPC G4 med Velocity Engine bruger arkitekturen i PowerPC til at accelerere den dataintensive bearbejdning, der kræves af den næste generation af video-, grafik- og talegenkendelsesprogrammer. Blandt nøglefunktionerne i G4 er en vektoromstillingsfunktion, der ordner data i de forskellige registre. Denne funktion er uundværlig, når data skal konverteres fra et format til et andet, hvilket ofte er nødvendigt med video-, grafik- og talegenkendelsesprogrammer, hvor data arkiveres i flere forskellige formater.

De accelerationsfordele, der opnås ved vektorbehandling, giver G4-mikroprocessoren et markant forspring ved hurtig visualisering af store mængder data og komplekse matematiske funktioner til realtidssimuleringer. Alt dette gør PowerPC G4 perfekt til alt lige fra digital video, grafik og 3D-spil til astronomi, biologi og 3D-visualisering.

Applications Få mest muligt ud af Velocity Engine
“I øjeblikket er G4 væsentlig hurtigere end nogen andre platforme, der kan arbejde med PhotoShop”, udtaler John E. Warnock, bestyrelsesformand for Adobe.


Supercomputerens historie i store træk
CrayTil glæde for dem, der interesserer sig for computerhistorie, kan vi fortælle, at Apples tilknytning til supercomputere går helt tilbage til den første tid. Det siges, at Seymour Cray - grundlæggeren af Cray Research og ophavsmanden til adskillige generationer af supercomputere, hørte, at Apple havde købt en Cray til at simulere computerdesign. Cray var meget tilfreds og bemærkede: “Sjovt nok bruger jeg en Apple til at simulere Cray-3”.

Målt efter dagens standard har disse mastodonter fra computeralderens fortid stor lighed med gigantiske Storm P.-tingester. “Cray 2 så endnu mere besynderlig ud.” skriver Danny Hillis i en artikel i Forbes magazine. “Det så ud, som om den blev afkølet af kunstigt blod”.

Navne som ENIAC, ILLIAC, EDSAC og RAMAC bruges i en anden artikel i Forbes til en poetisk sammenligning mellem disse forfædre til den moderne supercomputer og et dynasti af faraoer. Der var en gang, hvor stort ikke bare var stort, men også enormt kompliceret. Men tiderne har ændret sig. Nu kombinerer Power Mac G4 databehandlingshastigheden i en supercomputer med brugervenligheden i en Macintosh.