OS X. Det er det, der gør en Mac til en Mac.

OS X, der er bygget på et bundsolidt UNIX-fundament, er udviklet til at udnytte teknologierne i alle nye Mac'er. Og til at levere den mest intuitive og bedst integrerede computeroplevelse.

Hardware og software, der er som skabt til hinanden.

Da softwaren på alle Mac'er er fremstillet af det samme firma, som også fremstiller selve Mac'en, får du et helt integreret system, hvor alt bare samarbejder perfekt. OS X arbejder sammen med processoren i din Mac om at levere den bedst mulige ydeevne. Multi-Touch-pegefeltet på alle bærbare Mac-computer giver dig mere end rigelig plads til at knibe, skubbe og trykke dig vej gennem de fleste programmer på computeren. OS X giver dig lang batteritid ved at dæmpe lysstyrken på skærmen, når der ikke er ret meget omgivende lys, og regulere processoraktiviteten mellem dine tasteanslag.

Interager med computeren på en helt ny måde.

Tryk, rul, knib og skub med Multi-Touch-bevægelser, og kontroller direkte det, der findes på skærmen, på en mere flydende, naturlig og intuitiv måde. Når du ruller nedad på pegefeltet eller Magic Mouse, ruller dit dokument nedad. Når du ruller opad, ruller websiden opad. Når du skubber til venstre, flyttes dine fotografier til venstre. Og der er mange flere bevægelser, der gør alt, hvad du foretager dig på din Mac, til den bedste oplevelse, du kan få med en computer. Langt den bedste.

Se Mission Control

Skub opad på pegefeltet for at se alle aktive processer på din Mac i fugleperspektiv.

Skift mellem åbne programmer

Skub med tre fingre for at flytte fra et fuldskærmsprogram til et andet

Rulning med to fingre

Skub to fingre op eller ned på pegefeltet for at rulle gennem dokumenter, websteder m.m.

Tryk for at zoome.

Tryk to gange på pegefeltet med to fingre for at forstørre en webside eller et PDF-dokument.

Knib for at zoome

Zoom ind og ud på fotografier og websider ved at knibe tommelfingeren og en anden finger sammen eller sprede dem.

Skub for at navigere

Blad gennem websider, dokumenter m.m., ligesom når du blader i en bog med tommelfingeren.

Nemt at bruge og utroligt effektivt.

Alt, lige fra skrivebordet, som du ser, når du starter din Mac, til de programmer, du bruger hver dag, er udviklet til at være enkelt og intuitivt. Det kræver selvfølgelig yderst avancerede teknologier at gøre utrolige ting enkle, og OS X er spækket med dem. Det er ikke bare bygget på et bundsolidt, tidstestet UNIX-fundament, der sikrer hidtil uset stabilitet, men leverer også en utrolig ydeevne, smuk grafik og branchens førende understøttelse af internetstandarder.

Nem adgang til dine programmer.

Arbejde og spil på en Mac handler om programmer, så OS X gør det nemt at finde og åbne de rigtige programmer hurtigt. Dock er et praktisk sted på skrivebordet til opbevaring og start af dine yndlingsprogrammer, og det er legende let at skifte mellem dem. Dock inkluderer også stakke, dvs. mapper med hurtig adgang til dokumenter, arkiver og overførsler. Launchpad er et hjemsted på fuld skærm for alle apps og programmer på Mac. Du kan arrangere programmerne, som du vil, gruppere dem i mapper og nemt slette dem. Og de programmer, du køber i Mac App Store, vises automatisk i Launchpad, så du kan gennemse tusindvis af programmer og straks begynde at bruge dem, du køber.

Find, organiser og del arkiver hurtigt.

Finder giver dig nem adgang til alle arkiverne på computeren. Du kan finde, organisere og få adgang til praktisk talt alt på din Mac, inklusive programmer, arkiver, mapper, diske og delte computere på dit netværk. Du kan sortere arkiver efter type, program, ændringsdato, tilføjelsesdato eller størrelse. Men med så mange arkiver på computeren kan det være lidt af en udfordring at finde det rigtige. Ikke på en Mac. Funktioner som Spotlight og Vis gør det helt problemfrit at finde det arkiv, du leder efter – selvom du ikke kender navnet på det. Lad os sige, at du leder efter et dokument og kun kan huske ordene “surrealistiske malere” fra dokumentet. Åbn Spotlight, og begynd at skrive “surrealistiske malere” – så viser din Mac en liste over arkiver, der indeholder de ord. Og med funktionen Vis behøver du ikke at åbne et program for at sikre dig, at du har fundet det rigtige arkiv – se et eksempel på fuld skærm ved at trykke på mellemrumstasten. Vil du dele et arkiv med andre i nærheden? Du sender det trådløst til en anden person ved at trække og anbringe det med AirDrop.

Se alle de aktive processer på din Mac. På et øjeblik.

Alle dele af OS X understøtter smukke fuldskærmsprogrammer, der udnytter hver eneste tomme af Mac-skærmen. Du kan have flere åbne fuldskærmsprogrammer samtidig – sammen med flere programvinduer i standardstørrelse. Og det er nemt at skifte mellem fuld skærm og skrivebordsoversigt. Mission Control viser dig et fugleperspektiv af alle dine vinduer og fuldskærmsprogrammer og giver dig mulighed for nemt at navigere mellem dem.

Arkiveringen bliver klaret for dig.

Sig farvel til bekymringerne og besværet med at arkivere dit arbejde manuelt. Auto Save arkiverer automatisk dit arbejde, mens du arbejder, uden at du behøver at røre en finger. Versions opretter en ny version af et dokument, hver gang du åbner det og hver time, mens du arbejder. Det er kun forskellene mellem de forskellige versioner, der arkiveres, så de fylder ikke ret meget på harddisken. Åbn bare Versions for at se det aktuelle dokument ved siden af en række tidligere versioner. Du kan kopiere og indsætte mellem versioner eller vende tilbage til en tidligere version. Og når du deler et dokument, deler du kun den nyeste version.

Designet til høj sikkerhed.

OS X får ikke pc-vira. Og styresystemet beskytter sig selv mod andre ondsindede programmer – du behøver praktisk talt ikke at foretage dig noget. Da alle Mac'er leveres med en sikker konfiguration, behøver du ikke at bekymre dig om at ændre nogle komplekse indstillinger for at bevare sikkerheden. Og bedre endnu: OS X sinker dig ikke med konstante sikkerhedsadvarsler og virusscanninger. Apple reagerer hurtigt på trusler fra internettet og leverer automatisk sikkerhedsopdateringer. Og med FileVault 2 i OS X Lion er alle data på din Mac beskyttet af effektiv kryptering.

Bygget til kompatibilitet.

Med fleksibiliteten og kraften ved OS X passer en Mac ind næsten overalt – også i Windows-netværk. Vil du overføre arkiver, fotografier og andre data fra en Windows-computer? Det er nemt med OS X. Og hvis du vil bruge Windows på din Mac, kan du også gøre det. OS X har indbygget understøttelse af den nyeste version af Microsoft Exchange Server, så du kan bruge din Mac hjemme og på arbejdet og holde alle dine beskeder, møder og kontakter samlet på et sted. OS X virker med praktisk talt alle moderne digitale kameraer, printere og andre ydre enheder, uden at du behøver at hente separat software manuelt. Og det kan åbne populære arkivtyper som JPG, MP3 og PDF samt og Microsoft Word-, Excel- og PowerPoint-dokumenter.

Tilgængelig innovation.

OS X leveres som standard med en lang række hjælpeteknologier, som giver personer med et handicap mulighed for at opleve, hvad Mac'en har at byde på, inklusive mange funktioner, som du ikke finder i andre styresystemer – uanset hvor dyre de er. Den indbyggede skærmlæserteknologi, VoiceOver, der findes på over 20 sprog, gør det f.eks. muligt for blinde og svagtseende at betjene computeren ved hjælp af tastaturkommandoer og bevægelser på et Multi Touch-pegefelt. OS X understøtter også som standard over 40 brailleskærme (inklusive Bluetooth-skærme) og mange andre tilgængelighedsfunktioner, f.eks. dynamisk skærmforstørrelse, afspilning af “closed captions” og en skalérbar skærm.

Stabilt lige fra starten.

Næsten alt, hvad du gør på en Mac – endda hvis du opgraderer til den nyeste version af styresystemet – foregår sikkert og stabilt. OS X kontrollerer dine programemer for at sikre, at de er kompatible og tilsidesætter alle programmer, der er kendt som inkompatible. I tilfælde af at en strømafbrydelse afbryder en installering, kan OS X starte igen uden at miste data. Det bedste af det hele er, at det ikke er nødvendigt at omformatere disken for at opgradere; du beholder alle dine kompatible programmer, arkiver og indstillinger. Og hvis noget går galt, når du bruger din Mac, kan
kan Time Machine om nødvendigt gendanne dine data.

Programmer er tilgængelige i Mac App Store.