Arkitektur
--

Tekniske specifikationerArkitekturG4-processerSuperdriveGrafikUdvidelseSoftware

Avanceret design af processor- og hukommelsesarkitektur er blandt de mange kernefordele, der gør det muligt for Power Mac G4 at levere branchens førende ydeevne.

Skabt til hastighed
De egenskaber, der er med til at øge ydeevnen for Power Mac G4, er dens utroligt effektive processorer. I de to topmodeller af Power Mac G4 kombineres denne fordel med en avanceret arkitektur for bufferhukommelse, der leverer meget hurtig dedikeret hukommelse, som forøger hastigheden på beregninger yderligere.

G4-kredsMed sine korte forbindelser ("pipelines") og Velocity Engine til vektorbehandling er PowerPC G4-kredsen fremstillet til maksimal hastighed under databehandling. Og Power Mac G4-modellerne med to G4-processorer fordobler effektivt denne hastighed.

Systemarkitekturen i Power Mac G4 udnytter denne fænomenale ydeevne med et afbalanceret design, der maksimerer overførslen fra hukommelse, I/O, AGP-grafik og PCI, samt minimerer risikoen for potentielle flaskehalse i systemstyringen.

En væsentlig årsag til flaskehalse i almindelig PC-arkitektur er større mængder af trafik mellem processor og hovedhukommelseslageret eller harddisken. Naturligvis er adgang til data fra hukommelsen væsentligt mere effektivt end fra harddiske — det er derfor mange professionelle brugere sørger for at have så meget RAM som muligt. I tilfældet med Power Mac G4-modellerne på 933 MHz og 1 GHz med to processorer har vi dog taget et effektivt skridt mht. adgang til data i form af en endnu hurtigere type hukommelse kaldet L3-buffer.

L3-bufferBuffer er kongen
L3-bufferen anvender højhastigheds DDR ("Double Data Rate") SDRAM med en hastighed på op til 500 MHz. L3-bufferen øger processorens funktionalitet ved at levere hurtig adgang til data og programkode med en utrolig hastighed på op til 4 GB pr. sekund. Vær opmærksom på, at L3-bufferen er mere effektiv til at øge databehandlingen. Det skyldes, at den har en direkte forbindelse til G4-kredsen, der altid gør optimal overførsel på 4 GB pr. sekund mulig — uberørt af flaskehalse forårsaget af andre data (i modsætning til Pentium 4-systemer, der ikke har L3-buffer — en ulempe, der fører til blokeringer mellem forskellige datastrømme og medfører hastighedssænkinger i den samlede overførselshastighed). Højhastigheds L3-buffer med dedikeret bus — i modsætning til den lavere hastighed og delte bus i hovedhukommelseslageret — gør det muligt for processoren at modtage data op til fem gange hurtigere end fra hovedhukommelsen. Det sikrer, at processoren konstant fødes med data, så den aldrig venter på, at næste opgave modtages.

Med en 2 MB L3-buffer er der plads til at arkivere programmers kode og data. Når du afvikler et program, er det meste af den aktive kode — sammen med det meste af den data, der bruges — i L3-bufferen. Derfor er de oplysninger, der kræves oftest af processoren, lige ved hånden, hvilket sikrer hurtig adgang dertil. Måden, det virker på, er den samme, som når du lagrer hjemmesider i bufferen på harddisken. Klik på tilbage-symbolet i browseren, og computeren vil bruge de data, du indlæste for to sider siden — i stedet for at genindlæse præcis samme data — hvorved siden vises hurtigere.

Magtbalancen
Optimal ydeevne kræver effektive operationer på alle niveauer i systemetarkitekturen. For at øge ydeevnen på systemniveau er arkitekturen i Power Mac G4 designet, så der er plads til store mængder trafik i systemet, hvilket er en nødvendighed til kompleks databehandling. De afgørende egenskaber i dette afbalancerede design omfatter reduceret hukommelsestrafik, integreret højhastigheds I/O og en hurtig, direkte PCI-bus.

----

SystemenhedIntegreret
højhastigheds-I/O

FireWire og Gigabit Ethernet er to teknologier med høj ydeevne til tilslutning af det seneste ekstraudstyr og højhastighedsnetværk. På PC'er er disse muligheder ofte installeret som PCI-kort, hvilket tilfører yderligere datablokeringer til PCI-bussen og I/O-styringsenheden. På Power Mac G4 er FireWire og Gigabit Ethernet tilsluttet systemstyringsenheden direkte. Denne dedikerede forbindelse garanterer lav latens og resulterer i optimal ydeevne for FireWire og Ethernet. Og fordi de ikke deler bus med PCI og ikke dirigeres gennen I/O-styringsenheden, er der også færre blokeringer i PCI-enheder.

PCI-pladsDirekte PCI-bus
Ydeevnen for PCI er optimeret på Power Mac G4 med en direkte bus til systemenhedsstyringen, hvilket betyder en vedvarende datagennemstrømning på 215 MBps. Sammenstil dette med en almindelig PC, hvor PCI er tilsluttet I/O-enhedsstyringen via en bro — et punkt i datastien, der sammenbinder datastrømmen — hvilket betyder lavere hastighed. Resultatet er en maksimal gennemstrømning på 133 MBps, hvilket begrænser ydeevnen på ellers hurtige PCI-enheder. Den direkte bus på Power Mac G4 er garanti for høj gennemstrømning og færre blokeringer. Ydermere understøtter Power Mac G4 skrive-kombinering (gruppering af skriveinstruktioner i en stor instruktion), hvilket øger datagennemstrømningen yderligere.

Grafik and RAM Reduceret hukommelsestrafik
Da en stor mængde data nu behandles i en dedikeret L3-buffer, er der altid færre data, der skal flyttes fra processoren til hovedhukommelseslageret. Det betyder, at der er mindre trafik i systemstyringsenheden og mindre tilbøjelighed til, at der opstår flaskehalse som følge af datastrømme, der konkurrerer om systembussen. Dette efterlader mere båndbredde til behandling af andre rutiner på systemniveau.

Mac OS X-faktoren
Alt dette bringer os frem til Mac OS X, det mest avancerede operativsystem i verden. Alle programmer nyder godt af fordelene ved symmetrisk multiprocessing i Mac OS X, når der er adgang til en processor nr. to. Mac OS X administrerer dynamisk flere processeropgaver på tværs af begge processorer — og opnår op til dobbelt ydeevne — uden at det kræver nogen særlig optimering af programmerne.


. . .
-
 PowerMac G4
a

-
Maj
2002