Velkommen til PowerPC G5-processoren med to kerner: En silicium-kreds med to uafhængige 2,5 GHz processorkerner. Og tag to af dem - så har du en Power Mac G5 Quad, som indtager nyt land takket være de fire processorkerner.

Med fire processorkerner får du flere 64 bit ressourcer: Større L2-buffer, flere Velocity Engines og flere enheder til flydende kommmaberegning med dobbelt præcision. Videoproducenter kan redigere flere optagelser, filmmagere kan fremstille flere realtidseffekter, designere og fotografer kan behandle billeder med højere opløsning, og forskere kan få hurtigere resultater ved beregning af store datasæt. Hvis du sammenligner en Power Mac G5 Quad med den hidtil hurtigste G5 med to processorer, vil du opleve 69% hurtigere ydeevne ved brug af populære professionelle programmer. Eller helt op til tre gange hurtigere, hvis du sammenligner med en Power Mac G4.

PowerPC G5-processor

Udfør beregningerne

Den nye PowerPC G5 med to kerner kombinerer to processorkerner på en enkelt silicium-kreds og får dermed dobbelt så stor beregningskraft på samme plads som en processor med en kerne. Med fire processorkerner kan programmer udnytte fire 1 MB L2-buffere, fire 128 bit Velocity Engines og otte enheder til flydende kommaberegning med dobbelt præcision, og det sikrer en kraftigt øget ydeevne.

Hukommelsesstak.

64 bit hukommelsesadressering

PowerPC G5 med to kerner arbejder sammen med Mac OS X v10.4 Tiger om at levere 64 bit beregning. Med 42 bit fysisk adresseplads understøtter PowerPC G5 hele 4 TB systemhukommelse. Selvom det ikke er muligt at købe 4 TB RAM endnu, sikrer den avancerede arkitektur i PowerPC G5, at der er masser af plads til udvidelser i fremtiden.

Power Mac G5 er meget mere praktisk end en typisk PC, idet den kan konfigureres med 16 GB adresserbar hukommelse. Så store mængder hukommelse sikrer, at systemet kan indeholde en kompleks 3D-model, masser af digitale billeder, en videnskabelig simulation eller en videosekvens udelukkende i RAM.

64 bit

64 bit beregningskraft

Den anden fordel ved 64 bit PowerPC G5 er dens evne til at udføre flere samtidige 64 bit beregninger med flydende komma og heltal. PowerPC G5 har 64 bit datastier og dataregistre, som gør det muligt at udtrykke den ekstreme præcision, der kræves til matematiske beregninger med flydende komma og til heltal på op til 18 milliarder milliarder. Til sammenligning skal en 32 bit processor opdele denne type beregninger i flere stykker - hvilket kræver flere processorgennemløb og nedsætter programmernes ydeevne.

Otte flydende kommaenheder med dobbelt præcision

PowerPC G5-processoren indeholder to enheder til flydende kommaberegning med dobbelt præcision, og de kan begge udføre multiplikation og addition samtidig. Det betyder, at Power Mac G5 Quad med fire processorkerner og i alt otte enheder til flydende kommaberegning kan udføre op til 16 beregninger med flydende komma i en enkelt cyklus.

Så stor beregningskraft sætter fart i programmer inden for mange områder, inklusive lydfremstilling, oprettelse af 3D-indhold og videnskabelig visualisering og analyse - og det giver ydeevne på et niveau, som langt overstiger de tidligere Power Mac-generationers.(1)

Linpack-diagram

Fire Velocity Engines

Hver enkelt kernes Velocity Engine er optimeret med to uafhængige køer og dedikerede 128 bit registre og datastier, som sikrer en effektiv instruks- og dataflow. Denne 128 bit enhed til vektorbehandling accelererer databehandling ved at anvende en enkelt instruks på flere data samtidig, også kaldet SIMD-behandling. Med fire Velocity Engines kan Power Mac G5 opnå en ydeevne på op til 76,6 gigaflop - næsten dobbelt så stor som forgængerens.(1)

Gigaflop-diagram

Vektorberegning er praktisk til transformation af store datasæt, f.eks. billedbehandling eller gengivelse af en videoeffekt. Hver Velocity Engine-pipeline øger hastigheden ved disse opgaver ved at behandle op til 128 bit data - i fire 32 bit heltal, otte 16 bit heltal, seksten 8 bit heltal eller fire 32 bit flydende kommaværdier med enkelt præcision - i en enkelt taktcyklus. Det bliver i alt til 16 samtidige 32 bit flydende kommaberegninger på Power Mac G5 Quad.

  1. Test udført af Apple i september 2005 med testmodeller af 2,5 GHz Power Mac G5 Quad-enheder; Alle andre systemer var produktionsmodeller. Du kan se de komplette testresultater i denne teknologioversigt.