PowerPC G4 The PowerPC G4 with Velocity Engine

 


EarthLinkG4-processorAccelereret grafikFilmDigital musikEarthLink

 
Supercomputere har været med til at skabe afgørende teknologiske gennembrud inden for alle videnskabelige felter. Men traditionelt har det forholdt sig sådan, at kun ganske få uden for de videnskabelige miljøer har haft brug for sådan en computer. Dette var alt sammen, før filtre til Photoshop begyndte at kræve datakraft svarende til, hvad NASA brugte til billedbehandling, før sikkerheden i forbindelse med Internet krævede kryptering på niveau med CIA, og før komprimering af digital video holdt sit indtog i dagligdagen.

Disse opgaver og mange flere som dem kvæler traditionelle processorer. Men med de hestekræfter, supercomputere kan slippe løs, kan farten på disse opgaver sættes markant i vejret.

Dual G4 processor En ny type supercomputere
Hvad er så en supercomputer? Hvad gør en supercomputer “super”? Er det evnen til at udføre en milliard beregninger pr. sekund, et ufatteligt mål for hastighed kaldet en “gigaflop”? PowerPC G4, der er udviklet af Apple, Motorola og IBM, er kendt som den første supercomputer på en enkelt chip, og den var den første microprocessor, der klarede en vedvarende ydeevne på mere end en gigaflop — og i dag har den en teoretisk spids-ydeevne på 5,3 gigaflop. Faktisk når vore bordmodeller med to 800 Mhz PowerPC G4-processorer helt op på 11,8 gigaflop.

Velocity Engine
PowerPC G4's "Velocity Engine" behandler data i bidder på 128-bit, hvilket skal sammenlignes med de 32-bit eller 64-bit bidder, traditionelle chips kan håndtere.
 
Velocity Engine
Bag PowerPC G4’s fænomenale yedevne står "Velocity Engine". Velocity Engine, hvilket må siges at være et meget passende navn, behandler data i store bidder på 128 bit, i stedet for de små 32 bit eller 64 bits bidder, som bruges af traditionelle processorer (Det er 128 bit vektorberegning-teknologien, som bruges i videnskabelige supercomputere, men vi har tilført 162 nye instruktioner for at bringe hastigheden på beregninger yderligere i vejret). Ydermere kan PowerPC G4 udføre fire (i nogle tilfælde otte) 32 bit decimalberegninger i en enkelt cyklus— to til fire gange hurtigere end de processorer, som sidder i almindelige PC'er.

PowerPC G4 med Velocity Engine fungerer sammen med PowerPC-arkitekturen for at forbedre hastigheden på dataintensive opgaver, der kræves af næstegenerations video-, tale- og grafikprogrammer. Blandt G4's vigtigste egenskaber er "vector permute"-funktionen, der gør det muligt at omfordele data i registrerne— en uvurderlig gevinst, når data konverteres fra et format til et andet (hvilket ofte er tilfældet i tale-, video- og grafikprogrammer, som typisk kræver data arkiveret i flere forskellige formater). Disse fordele mht. vektorbehandling gør PowerPC G4 til klart markedsførende, når det drejer sig om visualisering. Og det betyder, at PowerPC G4 er perfekt til alt lige fra digital video, grafik og 3D-spil til astronomi, biokemi og modellering.

Fordele ved "pre-emptive multitasking"
Pre-emptive multitasking fungerer kort fortalt som en slags kontrollør, der lader PowerPC G4 behandle flere opgaver på samme tid. Kontrolløren prioriterer dine programmer, mens PowerPC G4 i baggrunden blot fortsætter med at knuse data i forbindelse med andre opgaver. Mac OS X bruger kontrolløren til konstant at overvåge processoren. Og kontrolløren prioriterer opgaver, sørger for, at aktiviteterne køre så effektivt som muligt, og tildeler løbende resourcer, så hver enkelt opgave får den datakraft, der er påkrævet.

Processorprioriteringer tildeles i overensstemmelse med opgavens vigtighed. Beslutter du f.eks. pludselig, at du vil undersøge, om der er kommet e-post, eller at du vil surfe lidt på Internet, mens du samtidig behandler et MP3-arkiv, vil Mac OS X tage processorkraft fra lyd-kompressionen og tildele den nødvendige kraft, så PowerMac G4 kan imødekomme dine seneste ønsker. Samtidig vil processoren fortsætte med at behandle din MP3-sang i baggrunden.

Da programmer ikke længere kan lægge beslag på hele processorens tid, er systemet bedre til at imødekomme dine ønsker. Man skal ikke længere vente på, at opgaven afsluttes. Systemet udfører de handlinger, du kræver, når du ønsker det.Mac OS X Kræfterne i Mac OS X
Dette bringer os frem til den fænomenale kombination af PowerPC G4-processoren og Mac OS X. Mac OS X benytter pre-emptive multitasking, som tager vare på processorkraften efter en slags når-det-er-nødvendigt-logik. Beskyttet hukommelse holder systemet kørende, selv hvis et destruktivt beta-program bryder ned, og evnen til det, som kaldes "assymmetrisk multiprocessing", betyder, at hidtil uset hastighed opnås med dobbelt-processor Power Mac G4-computere. Faktisk er det sådan, at med Mac OS X optimeret til at presse al kraft ud af PowerPC G4-processoren, vil du opdage forbedringer på alle tænkelige niveauer.

Open GL Ydeevnen på OpenGL
Naturligvis er det også afgørende, at Apple har implementeret OpenGL, hvilket er standarden på markedet for teknologi til spil. OpenGL's ydeevne er blevet bragt op på usete niveauer, så programmers hukommelsesteksturer flyttes til 3D-grafikkort på ingen tid for at opnå maksimal grafisk kvalitet og opdateringsfrekvens.

Og som om det ikke var nok, så har vi gjort det let for softwareudviklere at optimere deres programmer, så styrken i kombinationen mellem PowerPC G4-processoren, Mac OS X og OpenGL udnyttes optimalt. Opgaver som udglatning, skalering, ændring af farver og filtreringer på billeder er mærkbart hurtigere; og dette er endnu tydeligere, hvis man man arbejder med en Power Mac G4 med dobbelt-processor, som afvikler Mac OS X. Du vil blive endnu mere opmærksom på hastighedsforøgelsen, når du arbejder med store billedarkiver, der rummer flere lag. Og intet andet tåler sammenligning, når du behandler video, 3D-grafik, film, animationer og "special effects".

Du vil opdage forskellen, PowerPC G4, Mac OS X og OpenGL gør, når du f.eks. tilfører toning til et billede i LightWave 3D. Eller når du påfører en gløde-effekt i Alias|Wavefront’s Maya. Skaber flerfarvede mønstre i Macromedia FreeHand, eller når du lægger skygge eller kalligrafityper på en tekst i Adobe Illustrator. Pludselig føles alt bare hurtigere...

Programmer som er optimeret til multi-processing:
— Adobe Photoshop
— Adobe After Effects
— Adobe Premiere
— Alias|Wavefront’s Maya
— Final Cut Pro
— NewTek LightWave 6
— Maxon Computer Cinema 4D
— Media 100 Inc.’s Media 100 Suite
— Sorenson’s Sorenson Video
— Cleaner 5


. . .
-
 PowerBook G4
a
www.AppleMuseum.dk
Combu - drev
2001